Aardlekschakelaar

Wat is het nut van een aardlekschakelaar?

In een meterkast zitten veel diverse knoppen en schakelaars. Eén van de belangrijkste is de aardlekschakelaar. Sinds 1975 is het verplicht om deze schakelaar in uw meterkast te hebben. Deze schakelaar zorgt er namelijk voor dat de stroomtoevoer wordt uitgeschakeld als de inkomende en uitgaande stroom in uw huis niet even groot zijn. In dat geval klapt de schakelaar om en zult u deze handmatig weer om moeten zetten.

Stroomschok voorkomen

In een woonhuis komen diverse elektrische apparaten voor en het is dan ook niet gek dat een apparaat defect kan gaan. Indien kortsluiting niet de oorzaak is, loopt u kans op een flinke schok. Een aardlekschakelaar voorkomt dat u een flinke stroomschok krijgt als u het defecte apparaat aanraakt. Deze schakelaar is gevoelig voor het weglekken van stroom en zorgt er in dat geval direct voor dat alle groepen die zijn aangesloten op de schakelaar automatisch uitgeschakeld worden. Op deze manier is het niet meer mogelijk om geëlektrocuteerd te worden.

Aardlekschakelaar regelmatig testen

Wat is het nut van een aardlekschakelaar? Het kan natuurlijk zo zijn dat u nooit problemen heeft met de stroom in uw huis. In dat geval is het van belang dat u uw aardlekschakelaar regelmatig test. Op deze manier weet u zeker dat de schakelaar nog naar behoren werkt en komt u niet voor verrassingen te staan als er toch problemen zijn met de stroom. Deze schakelaar is altijd voorzien van een klein knopje, vaak met de letter T. Indien u deze knop indrukt, moet de stroom uitvallen. Schakelt de stroom niet uit? Zorg er in dat geval voor dat de kapotte schakelaar vervangen wordt.

Vakman inschakelen

Weet u niet hoe u een aardlek vervangt of heeft uw huis nog niet zo’n schakelaar? Zoek dan contact met een elektricien. Door een vakman in te schakelen bent u verzekerd van een goede aansluiting en loopt u niet tegen onvoorziene problemen aan als er toch eens kortsluiting in uw huis ontstaat.